Tutaj jesteś

Sok z buraków – właściwości i przepisy

25 września 2021 Zdrowie sok z buraka właściwości

Jesień to najlepszy czas by do naszej diety ponownie wprowadzić sok z buraka. Jest on wyjątkowo prosty w przygotowaniu i ma wiele właściwości. Dlaczego warto pić sok z buraka i jak go przygotować? Sok z buraka – właściwości i przepisy w naszym artykule.

Sok z buraka właściwości

Piecie soku ze świeżo wyciskanych buraków to idealny sposób, by zadbać o swoje zdrowie. Sok z buraków właściwości przeciwgrzybiczne, antybakteryjne oraz przeciwpasożytnicze. Znajduje się w nim wiele witamin i minerałów. Warto pamiętać, że sok z buraków bogaty jest w witaminy z grupy B, w tym B9, czyli kwas foliowy, który jest niezbędny przede wszystkim dla kobiet w ciąży.

Sok z buraka jest bogaty w żelazo, fosfor, potas, magnez, wapń, fluor, cynk, miedź, bor czy witaminy A, C, E i K. Bardzo ważnym elementem soku z buraka są kwasy organiczne. Jest on bogaty w kwas jabłkowy, cytrynowy, winny i szczawianowy. Bardzo cennym elementem jest betanina, która daje intensywnie czerwony barwnik burakom.

Sok z buraków właściwości są nieocenione. Przede wszystkim wchodzi on w skład diety rekonwalescenta, która zalecana jest nie tylko po przebytych chorobach, ale również profilaktycznie. Jest polecany szczególnie osobom, które zmagają się z anemią.

Zobacz także: https://ulotkazdrowia.pl/produkty-bogate-w-zelazo-co-powinno-znalezc-sie-w-diecie/

sok z buraka

Właściwości zdrowotne

Sok z buraka działa bardzo korzystnie na powstawanie czerwonych krwinek. Odpowiedzialne są za to witaminy z grupy B oraz żelazo. Sok z buraka właściwości przeciwzapalne, za które odpowiedzialna jest betanina. Warto o tym pamiętać w czasie choroby, gdyż sok z buraka skutecznie łagodzi kaszel (zarówno suchy jak i mokry) oraz wzmacnia układ odpornościowy.

Substancje znajdujące się w soku z buraków obniżają cholesterol oraz ciśnienie krwi. Poszerzają światło naczyń, co ma duże znaczenie przy chorobach miażdżycowych. Picie soku z buraka zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.

Picie soku z buraka efekty spowolnienia starzenia się organizmu oraz poprawia kolorytu skóry. Sok z buraka jest również zalecany podczas odchudzania. Jest on niskokaloryczny. 100 ml soku ma wyłącznie 45 kcal. Dodatkowo sok z buraka pomaga oczyścić organizm ze szkodliwych produktów, które powstają w trakcie procesów metabolicznych.

Polecamy: https://ulotkazdrowia.pl/jak-powinna-wygladac-dieta-dla-cukrzyka/

Jak przygotować sok z buraka?

Sok z buraków ma bardzo charakterystyczny smak. Nie wszyscy lubią sok, który jest sporządzony wyłącznie z buraków.

Robiąc sok z buraków warto połączyć go z jabłkami lub marchewką. Świetnie komponuje się również z pomarańczami czy grejpfrutem, co jest propozycją dla osób ceniących sobie charakterystyczną goryczkę grapefruita. Proporcje można zachować według uznania. Większa ilość jabłek lub marchwi złagodzi smak buraków.

Robiąc sok z buraków warto do tego wykorzystać wyciskarkę wolnoobrotową. Dlaczego?

Zasadnicza różnica polega na sposobie działania tych urządzeń. Wyciskarka wolnoobrotowa najpierw miażdży warzywo, a następnie wyciska z niego sok. Sokowirówka w bardzo szybkim tempie ściera owoc, by następnie odwirować z niego sok.

Sok z buraków, który zostanie zrobiony w wyciskarce nie ma pianki. Sok nie jest napowietrzony. Dzięki wykorzystaniu miąższu sok zawiera więcej wartości odżywczych.

buraki

Kiszone buraki – czy warto je zrobić?

Kiszone buraki nie są trudne do zrobienia. Robimy je podobnie jak klasyczne ogórki. Buraki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy w naczyniu glinianym lub dużym słoju. Dodajemy kilka ząbków czosnku, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego.

Buraki zalewamy wodą z solą. Bardzo ważne jest, by wszystkie buraki znalazły się pod wodą. Buraki należy dobrze docisnąć, następnie potrząsnąć słojem i ponownie docisnąć. W ten sposób pozbędziemy się powietrza, a słona woda przykryje wszystkie buraki.

Słoik przykrywamy gazą lub pieluchą tetrową. Bardzo ważne jest codzienne, dokładne mieszanie buraków. Po kilku dniach pojawi się pianka, którą trzeba usunąć. Sok z buraków jest gotowy mniej więcej po 5 dniach.

Warto zobaczyć: https://ulotkazdrowia.pl/niezwykle-cenne-dla-zdrowia-produkty-bogate-w-blonnik-pokarmowy/

Można go przechowywać w lodówce bez pasteryzowania nawet do 2 -3 tygodni.

Sok z buraka można pić prosto z lodówki, w formie nierozcieńczonej, ale ma on dosyć ostry smak. Osoby, którym nie odpowiada tak mocna konsystencja, mogą rozcieńczyć sok z buraków wodą lub innym sokiem. Wtedy smak będzie znacznie łagodniejszy.

Picie soku z buraka kiszonego daje takie same efekty jak w przypadku picia soku ze świeżych buraków.

Picie soku z buraka jest świetnym sposobem na zachowanie zdrowia i dobrej kondycji nawet w jesienne, chłodne i dżdżyste dni. Sok z buraków poprawi odporność organizmu i zwiększy ilość czerwonych krwinek. Pomoże również uporać się z przeziębieniami, które o tej porze roku nie są rzadkością.

Redakcja ulotkazdrowia.pl

Redakcja Ulotka Zdrowie składa się z zespołu doświadczonych specjalistów z obszarów zdrowia, żywienia, mody, urody, zakupów i lifestyle'u. Nasza pasja do dzielenia się wiedzą i pomocą innym sprawia, że każdy artykuł jest starannie opracowany i oparty na najnowszych badaniach i trendach.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?