ulotkazdrowia.pl

ulotkazdrowia.pl – zdrowie, uroda, moda

erytrytol czy ksylitol
Dieta

Warto zdecydować się na erytrytol czy ksylitol?

Należy mieć świadomość, że cukier bardzo często nazywa się białą śmiercią. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że jest on bardzo szkodliwy dla zdrowia. Godny uwagi jest fakt, że nadmiar wspomnianego cukru może sprzyjać rozwojowi licznym chorobom. Świetnym rozwiązaniem będzie zdecydowanie się na zamiennik. Warto postawić na erytrytol czy ksylitol? Dlaczego doskonałą opcją będzie zastąpienie nimi cukru?

Erytrytol czy ksylitol – podstawowe informacje

Rekomenduje się przed włączeniem do swojej codziennej diety zamienników dokładne poznanie ich właściwości. Osoba zainteresowana będzie dzięki temu mogła samodzielnie układać menu. Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że wybranie erytrytolu lub ksylitolu może być bardzo dobrym rozwiązaniem dla każdej osoby. Nie ma znaczenia w tym przypadku stan zdrowia.

Jeżeli dana osoba chciałaby wykluczyć biały cukier ze swojej codziennej diety powinna w pierwszej kolejności zrezygnować ze słodyczy. Należy mieć świadomość, że ciastka oraz batony można bez większego problemu zastąpić bakaliami czy suszonymi owocami. Ponadto bardzo pomocne mogą być masła czy pasty o słodkim posmaku. Kolejnym krokiem będzie wykluczenie omawianego cukru z codziennych potraw. Ksylitol czy erytrytol mogą być niezwykle pomocne.

Zobacz także: https://ulotkazdrowia.pl/sok-z-burakow-wlasciwosci-i-przepisy/

ksylitol

Dlaczego warto zdecydować się na ksylitol?

Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że wspomniany zamiennik bardzo często nazywa się cukrem brzozowym. Godny uwagi jest fakt, że ma postać białych, drobnych kryształków. Warto wiedzieć, że ksylitol jest pozyskiwany naturalnie z kukurydzy lub kory brzozowej. Do zdecydowanie najważniejszych cech tego produktu należy zaliczyć niski indeks glikemiczny i kaloryczność. Ponadto nie wpłynie na podniesienie się cukru we krwi, ponieważ nie zawiera w swoim składzie fruktozy, a także jest trawiony bez udziału insuliny.

Nie można również zapomnieć, że bardzo pozytywnie oddziałuje na stan uzębienia. Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że w porównaniu do cukru buraczanego, czy trzcinowego nie przyczyni się do rozwoju próchnicy. Należy również zaznaczyć, że strzeże przed stanami zapalnymi dziąseł, a także paradontozą. Nie wszyscy również wiedzą, że dzięki temu blokując wchłanianie glukozy, omawiany składnik przyczynia się do zmniejszenia ilości bakterii w jamie ustnej.

Dlaczego świetnym rozwiązaniem będzie erytrytol?

Erytrytol jest z kolei zamiennikiem cukru występującym w bardzo dużej liczbie roślin. Godny uwagi jest jednak fakt, że na potrzeby spożywcze wspomniany produkt jest pozyskuje się z drożdży. Ponadto erytrytol w porównaniu do ksylitolu nie dostarczy organizmowi żadnych kalorii. Nie mona zapomnieć, że jego indeks glikemiczny jest praktycznie zerowy. Można zaobserwować, że bardzo duża liczba producentów słodzików bazujących na erytrolu nazywa go “bezkalorycznym”.

Warto wiedzieć, że jest on mniej słodki niż ksylitol oraz tradycyjny cukier. Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że wspomniana różnica może wynosić nawet 30%. Osobom, które są interesują się wykorzystaniem go do wypieków, rekomenduje się dodać go znacznie więcej. Należy mieć świadomość, że erytrytol bardzo pozytywnie oddziałuj na stan jamy ustnej i uzębienia.

Zobacz także: https://ulotkazdrowia.pl/licznik-zapotrzebowania-kalorycznego-czym-jest-zapotrzebowanie-kaloryczne/

ksylitol

Warto postawić na erytrytol czy ksylitol?

Warto wiedzieć, że obecnie można zdecydować się na produkty o intensywnym i słodkim smaku. Godny uwagi jest fakt, że dla bardzo dużej liczby potraw najlepiej zdadzą egzamin słodkie syropy oraz alternatywne rodzaje cukru. Można zaobserwować, że z roku na rok coraz większym zainteresowaniem cieszy cię suszona morwa biała.

Ksylitol zaleca się wszystkim osobom, które chciałyby ograniczyć zawartość cukru w codziennej diecie. Nikogo nie powinien dziwić fakt, że cieszy się ogromnym zainteresowaniem wśród diabetyków czy ludzi, którzy nie tolerują glukozy. Należy mieć świadomość, że kolejnym atutem tego produktu jest praktycznie taki sam poziom słodkości, co tradycyjny biały cukier. Dzięki temu nikt nie będzie miał większych problemów z jego stosowaniem w kuchni.

Z kolei osobom, które nie tolerują ksylitolu rekomenduje się zaopatrzenie się w erytrytol. Koniecznie trzeba zdać sobie sprawę, że jest to doskonałe rozwiązanie zarówno dla diabetyków, jak i wszystkich ludzi, którzy interesują się ograniczeniem cukru w diecie. Nie można zapomnieć, że jest dzięki temu świetnie trawiony. Osoby, które nie wiedzą, na który dokładnie produkt warto się zdecydować, powinny używać omawianych zamienników na zmianę. Można mieć wtedy całkowitą pewność, że nie przedawkuje się żadnego z wymienionych substytutów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *