ulotkazdrowia.pl

ulotkazdrowia.pl – zdrowie, uroda, moda

mąka pszenna
Dieta Lifestyle

Mąka pszenna z kuchni staropolskiej do współczesnej

Mąka pszenna jest jednym z najpopularniejszych składników polskiej kuchni. Wykorzystujemy ją do słodkich wypieków, zagęszczamy nią sosy, jest podstawowym elementem chleba i innego pieczywa. Współczesna kuchnia polska stoi mąką pszenną, a nasze mamy i babcie potrafią z jej pomocą wyczarować kuchenne cuda niemal z zamkniętymi oczami. Czy mąka pszenna jest nowym wynalazkiem? Jak korzystało się z niej w danej kuchni polskiej? W naszym artykule prezentujemy skróconą historię mąki pszennej w polskiej kuchni.

Mąka pszenna – podstawa kuchni od wieków

Zmielone na drobniejszy lub grubszy pył ziarna pszenicy – zarówno w wersji łuskanej, jak i nie – to jeden z najbardziej bazowych półproduktów, z jakich korzystano do przyrządzania posiłków. Ziarno pszenicy można zmielić nawet za pomocą dwóch kamieni, tak zresztą wyglądały pierwsze żarna. Obecnie produkcja mąki została zmechanizowana, jednak nadal należy ona do podstawowych produktów żywnościowych. 

Mąka pszenna – rodzaje i zastosowanie

Jak wyjaśnilismy wyżej, mąka pszenna  sprawdź produkty dostępne na https://sklep-ekohillar.pl/Maka-Pszenna-c40 – chociaż produkowana z ziaren pszenicy, występuje w różnych wersjach. 

Mąka pszenna pełnoziarnista 

W kuchni staropolskiej najczęściej spotykanym rodzajem mąki była mąka zmielona grubo, razem z łupinką ziarna. Dzisiaj taka mąka występuje jako mąka pełnoziarnista, co oznacza, że mieleniu podlegają, tak jak wcześniej, pełne ziarna. Mąka pełnoziarnista wykorzystywana jest do przygotowania pełnowartościowych wypieków.

Mąka pszenna tortowa

Oczyszczona, lekka i drobno mielona mąka pszenna, której szukamy dzisiaj w sklepie, jeśli chcemy użyć jej do słodkich wypieków, to stosunkowo nowy wynalazek. Zmechanizowanie produkcji mąki pszennej sprawiło, że ziarno łatwiej jest oddzielić od łupinki. Dzięki temu w mieleniu bierze udział najdelikatniejsza część ziarna pszenicy. Użycie delikatnej, drobnej i lekkiej mąki sprawi, że ciasta zachowają przyjemną, biszkoptową strukturę. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *