Ulotka Zdrowia

Natka pietruszki wartości odżywcze i zastosowanie

Natka pietruszki wartości odżywcze i zastosowanie

Natka pietruszki jest bardzo często poddawana analizie w publikacjach dotyczących zdrowia i racjonalnego odżywiania. Warto sprawdzić, jakie właściwości i składniki odżywcze ona zawiera.

Wartości odżywcze

Natka pietruszki została bardzo bogato obdarzona wartościami odżywczym. W jej składzie można znaleźć witaminy A i C oraz beta karoten. Nać pietruszki wzmacnia, oczyszcza organizm. Zawiera także olejki eteryczne zapewniające odtruwanie organizmu i usuwanie z niego toksyn. Zapewnia również regulowanie trawienia. Znaczna obecność w natce pietruszki żelaza i witaminy C również działa wzmacniająco. Warto podkreślić, że zaledwie jedna łyżeczka natki pietruszki pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Z kolei beta-karoten i witamina E wpływają na poprawę wzroku, cery. Przyda się ona również dla palaczy. Mogą przeżywać jej listki i w ten sposób pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust. Również można taki trik zastosować po zjedzeniu cebuli czy czosnku.

Zastosowanie natki pietruszki

Najlepiej używać świeżych liści natki, ponieważ to one są bogate w wartości odżywcze. Gotowana nać traci witaminę C. Warto sięgać po natkę przy wzbogacaniu dań obiadowych, a także używając jej jako dodatku do surówek. Można ja dodawać na przykład do bulionów.

Właściwości prozdrowotne

Warto rozpocząć stosowanie natki pietruszki, gdy występują u Ciebie problemy z pęcherzem, nerkami, trawieniem, wzdęciami, gazami, zatrzymywaniem wody w organizmie. Będziesz mógł idealne wyregulować te procesy. Pomoże także przy dolegliwościach związanych z astmą, uciążliwym kaszlem, reumatyzmem, wysokim ciśnieniem, bólach miesiączkowych.

Przechowywanie natki pietruszki w warunkach domowych

Natka pietruszki jest w stanie zachować swoją świeżość jedynie przez 2-3 dni. Jeśli przechowasz ją w lodówce, można nieco wydłużyć jej przydatność. Zazwyczaj jednak zakupiony pęczek przekracza potrzeby jednorazowego wykorzystania. Można pokrojoną natkę zamrozić np. w pojemnikach na lód. Po rozmrożeniu nadal będzie posiadała właściwości odżywcze.

Znana od zawsze

Właściwości lecznicze natki pietruszki nie są znane od dziś. Jej walory są wykorzystywane już od dwóch tysięcy lat. W Polsce po raz pierwszy o jej właściwościach zdrowotnych usłyszano w XVI wieku.

* "Jakakolwiek z Usług na portalu Ulotkazdrowia.pl nie może być traktowana jako substytut wizyty u lekarza ani w aptece. Zamieszczone informacje nie mogą stanowić podstawy do przeprowadzenia samodiagnozy, leczenia ani podejmowania jakichkolwiek działań związanych ze zdrowiem człowieka, w tym z zastosowaniem bądź niezastosowaniem jakiegokolwiek Leku bądź innego środka. Wskazówki uzyskane przez Użytkownika w ramach Usług mają jedynie charakter informacyjny i nie powinny stanowić podstawy do podejmowania jakichkolwiek działań o charakterze zdrowotnym, w szczególności zmiany terapii czy stosowanych Leków."