Ulotka Zdrowia

Najlepsze produkty na budowanie masy mięśniowej

Najlepsze produkty na budowanie masy mięśniowej

Budowanie masy mięśniowej, w przeciwieństwie do budowania masy tłuszczowej, stanowi nie lada wyzwanie. Wiąże się ono z koniecznością znacznie szerszego spojrzenia na zagadnienie i uwzględnienia kilku czynników jednocześnie: treningowych, genetycznych i żywieniowych. Kluczowe jest jednak odpowiedni dobór żywienia, tak, aby dostarczać organizmowi te elementy które sprzyjają budowaniu masy mięśniowej - białko i węglowodany i jednocześnie wyeliminować te składniki, które przyswajalność białka ograniczają (błonnik oraz tłuszcze).

Wybieraj najlepsze produkty na budowanie czystej masy mięśniowej

Produkty, zalecane sportowcom, którym szczególnie zależy na budowaniu czystej masy mięśniowej to przede wszystkim potrawy wysokobiałkowe, o obniżonej zawartości tłuszczu. Zaleca się przy tym aby ilość tego składnika, dostarczana organizmowi wynosiła od 1,6 do 2 g. na każdy kilogram masy ciała. 

Budowaniu masy mięśniowej szczególnie sprzyja spożywanie produktów takich, jak:

  • ryby i owoce morza (m.in.:  łosoś, halibut, śledź, makrela) o wysokiej zawartości kwasów omega 3 oraz witamin E, D oraz grupy B. Warto sięgać także po ostrygi, które zawierają dużą ilość cynku, niezbędnego do syntezy białek, w efekcie której mięśnie ulegają wzrostowi;
  • zielone warzywa, które zawierają związki fenolowe, usprawniające metabolizm, co przekłada się na ograniczenie odkładania się tłuszczu w organizmie;
  • owoce o niskiej zawartości kalorii, będące źródłem polifenoli oraz pierwiastków zasadotwórczych, które pozytywnie wpływają na metabolizm;
  • nabiał o niskiej zawartości tłuszczu, zawierający bioaktywne związki oraz wapń, który poza korzystnym wpływem na stan kostny, ogranicza tendencję komórek tłuszczowych do magazynowania energii, zamiast jej uwalniania;
  • kawa i zielona herbata, zawierające polifenole, przyspieszające metabolizm oraz usprawniające produkcję insuliny, zapewniając tym samym lepsze przyswajanie przez mięśnie składników odżywczy dostarczanych do organizmu wraz ze spożywanym pokarmem;
  • przyprawy (z wykluczeniem soli) takie, jak: cynamon, imbir, kurkuma, pieprz, bazylia, oregano, rozmaryn, czosnek, które mają pozytywny wpływ na procesy anaboliczne zachodzące w organizmie (ograniczają rozpad masy mięśniowej);
  • soja i orzechy (arachidowe, migdały, nerkowce, włoskie), zawierające dużą ilość białka pochodzenia roślinnego;
  • jaja, które nie tylko są cennym źródłem białka, ale również wspomagają wątrobę w pozbywaniu się toksyn z organizmu oraz obniżają cholesterol i stabilizują poziom cukru we krwi, co pozwala uniknąć napadów głodu, w efekcie których odkłada się w organizmie zbędna tkanka tłuszczowa. Białko zawarte w jajkach jest bardzo szybko przyswajane przez organizm i natychmiast wykorzystywane do budowania masy mięśniowej;
  • chude mięso, które dostarcza organizmowi niezbędne ilości i proporcje aminokwasów, biorących udział w procesie kształtowania struktury mięśniowej.
  • oliwa z oliwek, zawierająca jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają procesowi rozpadu tkanki mięśniowej;
  • olej kokosowy, który obniża poziom cholesterolu, redukując przy tym tkankę tłuszczową. Ta jego właściwość sprawia, że jest uznawany za najlepszy spośród olejów. spożywczych;

* "Jakakolwiek z Usług na portalu Ulotkazdrowia.pl nie może być traktowana jako substytut wizyty u lekarza ani w aptece. Zamieszczone informacje nie mogą stanowić podstawy do przeprowadzenia samodiagnozy, leczenia ani podejmowania jakichkolwiek działań związanych ze zdrowiem człowieka, w tym z zastosowaniem bądź niezastosowaniem jakiegokolwiek Leku bądź innego środka. Wskazówki uzyskane przez Użytkownika w ramach Usług mają jedynie charakter informacyjny i nie powinny stanowić podstawy do podejmowania jakichkolwiek działań o charakterze zdrowotnym, w szczególności zmiany terapii czy stosowanych Leków."