Ulotka Zdrowia

Celiakia co to jest ? - Choroba jelita cienkiego

Celiakia co to jest ? - Choroba jelita cienkiego

Od mniej więcej dwóch lat panuje moda na wyłączanie z diety glutenu. Moda ta została wypromowana przez celebrytów i gwiazdy świata filmu. Okazuje się jednak, że nietolerancja glutenu może wiązać się z bardzo poważną chorobą. Jest nią celiakia. Przyjrzyjmy się, czym ona jest.

Celiakia jest choroba jelita cienkiego

Celiakia jest immunologiczną chorobą o podłożu genertycznym, która charakteryzuje się nietolerancją glutenu, czyli białka znajdującego się w zbożach. Gluten wpływa na zanikanie kosmków jelita cienkiego, czyli malutkich wypustków, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. Może to doprowadzić do braku możliwości wchłaniania pokarmów, co prowadzi do wystąpienia wielu objawów klinicznych. Jedyną metodą leczenia tej choroby jest stosowanie przez całe życie diety bezglutenowej.

Jeszcze do niedawna choroba ta uważana była za schorzenie występujące u dzieci i to dosyć rzadko. Jest to jednak jedynie mit. Wciąż pojawiają się dorosłe osoby, które w dziecińskie miały celiakię i zostały uznane za wyleczone. Okazuje się jednak, że w dorosłym życiu nadal mają problemy wynikające z nieprzestrzegania diety bezglutenowej. Z badań wynika, że na tę chorobę cierpi 1% populacji. Choroba ta może ujawnić się w każdym wieku. Obecnie, najczęściej wykrywa się tę chorobę u osób miedzy 30 a 50 rokiem życia. Kobiety chorują dwa razy częściej niż mężczyźni.

Celiakia – najpoważniejsza nietolerancja pokarmowa

Zdecydowanie, celiakia jest jedną z najpoważniejszych nietolerancji pokarmowych, jakie mogą dotknąć człowieka. Tę przypadłość ma już obecnie 1 na 100 osób. W Polsce nadal jednak wykrywalność tej choroby jest bardzo mała. Szacuje się, że zaledwie 5%. Wynika z tego, że na celiakię choruje 380 tysięcy osób, a nieświadomych tego osób jest aż 360 tysięcy, a więc zdecydowana większość.

Owies – powinien być w diecie bezglutenowej czy nie?

Obecnie trwają dyskusję nad tym, czy owies powinien zniknąć z diety bezglutenowej, czy nadal w niej pozostać. Uważa się, że białko w nim nie powoduje typowych objawów dla celiakii.

* "Jakakolwiek z Usług na portalu Ulotkazdrowia.pl nie może być traktowana jako substytut wizyty u lekarza ani w aptece. Zamieszczone informacje nie mogą stanowić podstawy do przeprowadzenia samodiagnozy, leczenia ani podejmowania jakichkolwiek działań związanych ze zdrowiem człowieka, w tym z zastosowaniem bądź niezastosowaniem jakiegokolwiek Leku bądź innego środka. Wskazówki uzyskane przez Użytkownika w ramach Usług mają jedynie charakter informacyjny i nie powinny stanowić podstawy do podejmowania jakichkolwiek działań o charakterze zdrowotnym, w szczególności zmiany terapii czy stosowanych Leków."