Ulotka Zdrowia

Bezglutenowa mąka – rodzaje i sposób wykorzystania

Bezglutenowa mąka – rodzaje i sposób wykorzystania

Każdy, kto jest uczulony na gluten dobrze wie, jak trudno jest pozbyć się z diety produktów zbożowych. Mogłoby się wydawać, że wystarczy po prostu produkty te zastąpić mąką i produktami bez glutenu. Sprawa komplikuje się, gdy okazuje się, że gluten może być również w produktach, po których byśmy się tego nie spodziewali. Jeżeli nie chcemy lub nie potrzebujemy korzystać z gotowych wyrobów bezglutenowych, możemy eksperymentować z różnymi rodzajami mąk bez glutenu.

Rodzaje mąk bezglutenowych

Do najpopularniejszych rodzajów mąk bezglutenowych zaliczane są:

  • Mąka gryczana – wyrabiana z ziaren gryki. Ma lekko podpalany smak. Można z niej robić naleśniki, pierogi oraz chleb. Warto mieszać ją z innymi rodzajami mąki, ze względu na jej dość intensywny smak.
  • Mąka ryżowa – posiada wyraźną teksturę. Można wykonywać z jej pomocą wypieki oraz placuszki ryżowe.
  • Mąka kukurydziana – miałka, o żółtym kolorze. Nadaje się do ciast ucieranych oraz naleśników. Może stanowić również dodatek do ciast kruchych.
  • Mąka z amarantusa i amarantus – bardzo zdrowy rodzaj mąki. Nadaje się do wypieków, zarówno jako mieszanka, jak i samodzielna mąka. Posiada lekko orzechowy smak.
  • Mąka ziemniaczana – bardzo miałka mąka, powszechnie znana. Najczęściej używana do zagęszczania sosów i zup. Można ja wykorzystać jako dodatek do wypieków np. do babki piaskowej.
  • Tapioka (mąka z manioku) – dostępna w postaci małych perełek. Nadaje się do różnego rodzaju legumin, takich jak kisiel czy budyń. Nie zabiela potraw, dlatego, jeżeli dodamy ją do sosu lub deseru, zostaną one zagęszczone klarownie.
  • Mąka z ciecierzycy (cieciorki) – miałki rodzaj mąki. Bardzo dobrze skleja ciasto i nadają mu posmak ciecierzycy. Nadaje się do wypieków słodkich i wytrawnych.
  • Mąka sojowa – miałki rodzaj mąki. Bardzo dobrze skleja ciasto i nadają mu posmak soi. Nadaje się do wypieków słodkich i wytrawnych.
  • Marcepan (mąka migdałowa) – nie jest to co prawda zamiennik mąki, ale można ją dodawać do ciast kruchych, które bardzo trudno zrobić bez glutenu. Smak ciasta będzie przepyszny, dzięki takiemu dodatkowi.

* "Jakakolwiek z Usług na portalu Ulotkazdrowia.pl nie może być traktowana jako substytut wizyty u lekarza ani w aptece. Zamieszczone informacje nie mogą stanowić podstawy do przeprowadzenia samodiagnozy, leczenia ani podejmowania jakichkolwiek działań związanych ze zdrowiem człowieka, w tym z zastosowaniem bądź niezastosowaniem jakiegokolwiek Leku bądź innego środka. Wskazówki uzyskane przez Użytkownika w ramach Usług mają jedynie charakter informacyjny i nie powinny stanowić podstawy do podejmowania jakichkolwiek działań o charakterze zdrowotnym, w szczególności zmiany terapii czy stosowanych Leków."